24 05 2013

Worldometers

De historicus is blij met zijn archieven, interviews, boeken en andere zaken waarmee hij het verleden en de dag van gisteren kan reconstrueren. De journalist doet in feite hetzelfde.

Maar hoe staat het nu met degene die het heden wil bestuderen, het nu, het steeds weer voort vliedende moment, dat gelijke tred houdt met ons eigen bestaan. Wat voor bronnen heeft hij tot zijn beschikking. Eigenlijk geen enkele, behalve dan wat hij zelf waarneemt. Gelukkig is er het Internet, waardoor de actieradius van het ene paar ogen en oren waarover we beschikken, aanzienlijk wordt vergroot. Via webcams kunnen we bijvoorbeeld op vele plaatsen in de wereld tegelijk zijn. Maar er is meer moois op het web te vinden: wie bijvoorbeeld het Amerikaanse begrotingstekort van seconde tot seconde wil zien groeien kan terecht op www.brillig.com/debt_clock. Iedere keer als je de pagina vernieuwd is er weer een beetje (nou ja!) bijgekomen.

Nog fascinerender is www.worldometers.info, een website waar je de wereldbevolking in real time ziet groeien, En verder nog veel meer ‘lopende’ statistieken. Kijk, geniet (en huiver)

Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten