20 09 2011

Wolven op de Veluwe winnen het van asielzoekers

Dit jaar bereiken ons al twee berichten dat de wolf ons land voorzien heeft als habitat. Afgelopen weekend hebben meerdere wandelaars verklaard een wolf te hebben gezien op de Ramenberg op de Veluwe, een stuk verder westwaarts dan de eerste waarneming in Duiven aan de Duitse grens.

Het is meer dan 100 jaar geleden (1897) dat er voor het laatst een wolf in Nederland is gesignaleerd en meer dan 200 jaar geleden dat wolven in redelijke aantallen in Nederland voorkwamen. Geen paniek. De wolf is, ondanks zijn slechte reputatie, een ongevaarlijk dier voor de mens. Hij is schuw en jaagt voornamelijk 's nachts en kan als er meer soortgenoten komen, wellicht het overschot aan everzwijnen op de Veluwe oplossen.

De slechte reputatie van de wolf is ons met de paplepel ingegoten dankzij sprookjes als Roodkapje, de Drie Biggetjes en De wolf en de zeven geitjes, maar is evenals de laatste drie een sprookje. De wolf is niet de enige diersoort die ons land als hervestigingsoord heeft uitgekozen. De betere milieu- en leefomstandigheden maakten ons land al eerder weer aantrekkelijk voor onder andere de zalm, de kraanvogel, de ooievaar en de zilverreiger.

Nederland wordt dus steeds aantrekkelijker! Voor het menselijk ras gaan deze regels blijkbaar niet op. Met name het aantal asielzoekers laat al jaren een dalende tendens zien. Politieke maatregelen liggen hieraan ten grondslag. Nu maar hopen dat de politiek de wolf en de zalm met rust laat.

Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten