13 03 2015

Wolf terug van weggeweest

Vorige week was hij er weer; de wolf. Terug van weggeweest. Hij (of zij) ondernam vanuit Duitsland een stevige wandeling door Drenthe en Groningen om deze week weer de grens met Duitsland over te steken. Er zullen er ongetwijfeld meer volgen. Op de Veluwe is best ruimte voor een paar roedels van deze mooie beesten.

Over wanneer de laatste wolf in Nederland is gesignaleerd bestaat discussie. In 1897 zou de laatste Nederlandse wolf in Heeze (Noord-Brabant) zijn gezien. In 1891 zou er bij Helvoirt een wolf zijn gedood. Helemaal betrouwbaar zijn al deze waarnemingen niet. Zeker is dat in 1869 bij Schinveld een wolf is gedood. Niet veel later werden in de buurt twee jonge wolven gevonden, wellicht welpen van het gedode dier.

Kortom, eind negentiende eeuw was het dier volgens de gangbare opinie in ons land uitgestorven. Of toch niet? In de jaren twintig van de twintigste duiken weer berichten op over wolven in ons land. In 1923 werd een sterk vermagerde wolf door een boswachter gezien in de bossen bij Schaarsbergen. Later dook het dier ook op in de buurt van Apeldoorn. In maart 1929 zien boeren op het Kampereiland een wolf rondlopen. Een te hulp geroepen jager schiet het dier neer. Of het hier een echte wolf betrof op een loslopende wolfshond is niet duidelijk.

Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten