23 03 2012

Vliegen als een vogel!

Vliegen als een vogel. Wie wil dat niet? Leonardo da Vinci wilde het, maar kreeg het niet voor elkaar. Velen na hem probeerden het, maar nooit met succes. Bijvoorbeeld de Oostenrijkse kleermaker Franz Reichelt die in 1912 met een vogelpak poogde van de Eiffeltoren weg te vliegen, maar loodrecht naar beneden stortte. Hij moest zijn dappere poging met de dood bekopen. Zijn sprong vanaf het eerste dek van de Eiffeltoren is zelfs gefilmd en op het internet te bekijken.

De Nederlander Jarno Smeets (niet zijn echte naam) bevond zich dus in een goed gezelschap van wetenschappers en durfals toen hij afgelopen week wel slaagde waar al zijn voorgangers faalden: vliegen als een vogel. Zijn vlucht is gefilmd en zorgde wereldwijd voor veel ophef: was het echt waar; had iemand eindelijk gevlogen als een vogel?

Nee, natuurlijk niet. Het was een stunt, een echte internet hoax. De mens kan zich nu eenmaal geen vleugels aanmeten en het luchtruim kiezen als een adelaar. Dat wisten de oude Grieken al. Hoewel, in de beroemde sage van Deadalus en Icarus, kiezen deze vader en zoon wel degelijk het luchtruim met zelfgeconstrueerde vleugels van veren bijeengehouden met was. Icarus die te hoog vliegt - zijn vader had hem nog zo gewaarschuwd - ziet de was die zijn vleugels bij elkaar houdt smelten en stort in de zee en verdrinkt. Hoogmoed komt voor de val, schijnt de diepere boodschap van dit avontuur te zijn.

Vreemd genoeg sprak de falende, hoogmoedige Icarus meer tot de verbeelding dan zijn verstandige vader. Niet alleen is de Griekse luchtmacht vernoemd naar Icarus maar ook verschillende ruimtevaart projecten.

Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten