18 10 2011

Vincent volgt toch neef Theo van Gogh op?

Kunstliefhebbers weten niet beter. Vincent van Gogh overleed in 1890 op 37-jarige leeftijd, nadat hij zichzelf in de borst had geschoten. Hij miste zijn hart door een klassieke fout te maken het pistool op linkertepel te richten; het hart ligt hoger. Hij overleed uiteindelijk door interne bloedingen.

De onlangs verschenen biografie van Vincent van Gogh van de hand van gerenommeerde schrijvers Steven Naifeh en Gregory White Smith laat een heel ander beeld zien. "Het was niet de beroemde schilder die op 27 juni 1890 in Auvers-sur-Oise die de trekker overhaalde. Nee, hij liep een fatale schotwond op tijdens een uit de hand gelopen pesterij van Franse schooljongens." Dat zou de schotwond in de buik van de schilder verklaren en het feit dat het wapen, maar ook zijn schildersspullen, nooit zijn teruggevonden. Volgens de schrijvers maakt deze uitleg de dood van Van Gogh een stuk "geloofwaardiger". Hiermee zou Vincent in de voetsporen treden van zijn neef Theo. Ook Theo van Gogh werd in 2004 vermoord.

Theo was de achter kleinzoon van zijn naamgenoot Theo van Gogh, de broer van Vincent van Gogh die een belangrijke rol speelde in het artistieke leven van Vincent.

Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten