29 11 2012

Terug in de tijd

Historici zouden maar wat graag eens terug in de tijd gaan. Gewoon even wat rondkijken in Rome in 100 na Chr. of in je eigen woonplaats honderd jaar geleden. Maar ja, dat kan (nog) niet, tijdreizen.

Maar bij het zien van de foto’s van de Russische fotograaf Sergej Michajlovitsj Prokoedin-Gorski krijg je wel dat gevoel. Met een door hem ontwikkeld procedé voor het maken van kleurenfoto’s, trok hij van 1909 tot 1915 door het uitgestrekte Russische Rijk om de (veranderende) cultuur van zijn vaderland vast te leggen. Van tsaar Nicolaas II kreeg hij de beschikking over een speciale treinwagon die als donkere kamer was ingericht.

Hij gebruikte een camera die snel achter elkaar drie monochrome opnames maakte met een groen, rood en blauw filter. Door deze drie beelden met correct gekleurd licht te projecteren, werd het originele kleurenbeeld weer verkregen. De vaak haarscherpe foto’s van Prokoedin-Gorski nemen je mee naar het Russische Rijk van een eeuw geleden.

Prokoedin-Gorski vlucht na de communistische revolutie in 1918 naar het buitenland en belandt uiteindelijk in Parijs waar hij in 1944 overlijdt. Zijn verzameling unieke opnames (op glazen platen) wordt in 1948 door de Library of Congress in de Verenigde Staten van zijn erfgenamen gekocht. In 2001 digitaliseert deze instelling de glazen platen tot prachtige kleurenafbeeldingen en organiseert een tentoonstelling (The Empire that was Russia).

Voor wie een reisje terug in de tijd wil maken: Bekijk hier de foto's!

Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten