14 10 2011

Schildwacht Buckingham Palace dood gevonden bij Den Helder

Bovenstaande kop duidt niet op een recent misdrijf of ongeval, maar op de vondst in de duinen bij Den Helder van het skelet van een Engelse soldaat, begin 2011.

Omdat naast het skelet ook kleding- en uitrustingstukken zijn gevonden hebben onderzoekers vast kunnen stellen dat het hier gaat om een Engelse soldaat van de Coldstream Guards (de bekende schildwachten met de hoge bontmutsen bij Buckingham Palace) die in het najaar van 1799 deel uitmaakte van een Brits-Russische invasiemacht die trachtte de Bataafse Republiek, trouwe bondgenoot van het Frankrijk van Napoleon, te bezetten.

De invasiemacht nam Alkmaar in, maar werd tenslotte op 6 oktober 1799 bij Castricum verslagen.De Engelse soldaat is waarschijnlijk gesneuveld bij een van de vele kleinere gevechten die toen hebben plaatsgevonden voorafgaande aan de beslissende slag bij Castricum.

Er worden wel vaker lijken gevonden uit een ver verleden. De meest bekende is Ötzi, de befaamde ijsman uit de Ötztaler Alpen in Italiaans Tirol. De vondst van het goed geconserveerde lichaam van de 5300 jaar geleden overleden steentijdbewoner, compleet met kleding en uitrusting, leverde een schat aan gegevens op over het leven van de mensen in die periode.

Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten