14 10 2022

Van God 'los'!

Wilmarsdonk23.jpg#asset:1435

Wilmarsdonk.jpg#asset:1436

Ruigoord, wie ken het niet. De culturele vrijhaven in het Amsterdamse westelijk havengebied. Een trots kunstenaarsdorpje dat dapper standhoudt tegen de oprukkende vooruitgang. Gelukkig heeft dit dorpje inmiddels een beschermde status en is het doel van menig dagtripje. Een cultureel-historisch juweel, verscholen tussen het olieterminalgeweld van de eenentwintigste eeuw. Interessante vraag: wie houdt het langer vol, de olieterminals of het kunstenaarsdorp?

Vlaanderen heeft zijn eigen Ruigoord, echter tot de kern teruggebracht: de kerktoren van de voormalige Sint-Laurentiuskerk. Deze wachter van het verleden staat inmiddels eenzaam te midden van de bedrijvigheid van het Antwerpse havengebied. De reden om deze kerktoren te laten staan was in tegenstelling tot het behoud van Ruigoord weinig idealistisch, eerder praktisch. De kerktoren van Wilmarsdonk, bleef staan als baken ten behoeve van de landmeters, tijdens de uitbreidingswerken aan de Antwerpse haven tijdens de jaren zestig.

Overigens is om dezelfde reden de kerktoren van het eveneens weggebuldozerde dorp Westerweel ook behouden gebleven. Typisch Vlaams waarschijnlijk want van vele wegens de voortschrijdende industrialisatie geamoveerde dorpen in Nederland zoals Blankenburg, Nieuwesluis, Welplaat en Rijk is niets bewaard gebleven. Kijkend naar de foto van de kerk van Walmarsdonk zou je er weemoedig van worden.

Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten