05 06 2015

Roodkapje

Foto van een meisje met lang blond haar, ergens aan het strand. De foto kan afgelopen week zijn genomen, hier op het strand in Noordwijk en op instagram zijn gezet. Ware het niet dat deze foto meer dan 100 jaar geleden genomen is. In de zomer van 1913 om precies te zijn. Door ene Mervyn O’Gorman (1871-1958), een bekende Britse ingenieur. Het gefotografeerde roodkapje is zijn dochter Christina.

roodkapje.jpg#asset:196

Hij maakte deze nogal modern ogende foto volgens het zogenaamde autochrome procedé op glasplaat, ontwikkeld door de Franse fotografie pioniers, de gebroeders Lumière. Het procedé was gepatenteerd in 1903 en beschikbaar voor het publiek in 1907. Het leverde schitterende, levendige foto’s op uit een tijd die we vrijwel alleen maar kennen in zwart-wit. Een groot nadeel was de lange belichtingstijd waardoor personen zich niet mochten bewegen. Het autochrome tijdperk was dan ook snel ten einde toen Kodak en Afga halverwege de jaren dertig de veel praktischer kleurenfilms op de markt brachten die tot de komst van digitale fotografie de standaard waren. Autochrome, met zijn prachtige dromerige kleuren bleef alleen nog populair bij liefhebbers. In 1952 werd de laatste versie Alticolor, op de markt gebracht.

Dat deze foto van Christina genomen is in 1913 wordt duidelijk op de andere foto’s die bij dezelfde gelegenheid door O’Gorman in Dorset genomen werden. Deze foto’s zijn hier te vinden.

Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten