09 11 2011

Romeinen en Grieken heroveren Europa!

Het klinkt vreemd, maar zijn we niet weer terug bij af? Waren het de Grieken die in de periode 500 v. Christus tot het begin van onze jaartelling de grootste invloed hadden op Europa, in de eeuwen die volgden namen de Romeinen het stokje over.

In die periode werd ons land tot aan de (Oude) Rijn bezet door de goed georganiseerde Romeinse legioenen die bij ons de belasting kwamen innen waarmee het Romeinse Rijk verder werd uitgebouwd. Dat duurde tot ongeveer de vierde eeuw na Christus. Pas toen wisten we ons te ontworstelen aan de Romeinse overheersing.

Maar ze zijn terug! Eerst de Grieken en zoals deze week blijkt, nemen ze de Romeinen in hun kielzog mee! Dit keer is het niet een goed getraind leger en of een superieur politiek systeem dat leidt tot hogere belastingdruk. Nee, economisch wanbeleid en het vooral niet innen van belastinggelden in eigen land, zorgen voor de grootste mogelijk invloed van deze voormalige grootmachten op het economische leven in Europa. Maar ach, tweeduizend jaar geleden droegen we ook al aan de Romeinen de nodige pecunia af. Uiteindelijk gingen ze ten onder aan onderlinge twisten. En ook Berlusconi heeft het niet makkelijk; hij maakt plaats na 27 jaar Italië (met tussenpozen) geregeerd te hebben. Maar pas op! Toen het West-Romeinse Rijk in 476 na Christus ten onder ging, bleef het (Griekse) Oost-Romeinse (Byzantijnse) Rijk nog tot 1453 overeind! Wie denkt dat we van de Grieken en Romeinen af zijn, heeft het helemaal mis!

Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten