01 09 2017

Oudste wijn of niet?

In het archief van Verhoog & Warmerdam liggen nog een paar speciale flessen Bordeaux uit het oprichtingsjaar 1990. Of ze nog te drinken zijn, daar is alleen proefondervindelijk achter te komen en daar wagen we ons niet aan. De meeste wijn, op wat uitzonderingen na, dient binnen een paar jaar te worden geconsumeerd. Dat wil niet zeggen dat je wijn niet heel lang kan bewaren.

Onderzoekers hebben in een grot op Sicilië in de omgeving van de stad Agrigento sporen van circa 6.000 jaar oude wijn ontdekt, zo werd afgelopen week bekend gemaakt. Op de bodem van terracotta kruiken werden wijnsporen gevonden. Hoofdonderzoeker Davide Tanasi van de universiteit van Zuid-Florida in Tampa voerde een chemische analyse uit op residu in niet-geglazuurde potten die zijn gevonden. Het residu in de kruiken bevat wijnsteenzuur en mineraalzout. Beide komen van nature voor in wijn of ontstaan wanneer er wijn wordt gemaakt. De vondst duidt volgens de onderzoekers op de oudste wijn ter wereld.

De onderzoekers vergeten dan voor het gemak wel dat wijn vermoedelijk al 7.000 jaar geleden werd verbouwd in het vruchtbare Tweestromenland (Mesopotamië) van de Tigris en de Eufraat. Door handel met de Levant (Libanon en Palestina) verspreidde de kennis van de wijnbouw zich. Zodoende kwam deze kennis in het oude Egypte terecht en vandaar naar Griekenland en tenslotte ook Italië. Dit staat gewoon op Wikipedia en we nemen dus maar aan dat het klopt. Nou ja, Italië is natuurlijk wel een echt wijnland en we gunnen ze deze mooie ontdekking.

Het is overigens niet duidelijk of het in het geval van de Siciliaanse wijn om rode dan wel om witte wijn of een frisse rosé gaat.


Wijn.jpg#asset:314

Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten