29 06 2012

Oud mysterie opgelost?

Mensen houden van mysteries. Een van die mysteries die (veel) mensen decennialang heeft bezig gehouden is de verdwijning van de vliegenierster Amelia Earhart en haar navigator Fred Noonan in 1937. De twee vliegers maakten een reis rond de wereld, op een route ongeveer langs de evenaar, in totaal 29.000 mijl, een record in die tijd.

Op 2 juli 1937 stegen Earhart en Noonan op. Hun reisdoel was Howland eiland, een klein vlekje in de Stille Oceaan met een lengte van enkele kilometers. Ze zouden er nooit aankomen. Omdat nooit een spoor van Amelia Earhart, Fred Noonan en hun vliegtuig werd gevonden, kon er zeventig jaar lang lustig op los worden gespeculeerd over het lot van de twee piloten. Zo zou Earhart nog leven en in de Verenigde Staten zijn hertrouwd. Of ze zou een spion zijn of gevangen genomen door de Japanners. De meest logische verklaring was natuurlijk dat ze in zee waren gestort, in een tijd dat de navigatietechniek nogal eens haperde of onbetrouwbaar was.

The International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR) lijkt het mysterie echter grotendeels te hebben opgelost. Het toestel zou een noodlanding hebben gemaakt op het eiland Nikumaroro. De twee piloten zouden daar nog een tijdje hebben overleefd alvorens te zijn omgekomen. De laatste jaren is er regelmatig onderzoek gedaan op en rond het eiland om deze aanname te kunnen bewijzen. En met redelijk succes. Zo zijn er resten van een flesje gevonden dat waarschijnlijk Dr. Berry's Freckle Ointment (het was bekend dat Earhart een hekel had aan haar sproeten) bevatte, en een mes met benen handvat dat overeenkwam met de beschrijving van Earharts vliegtuiginventaris. Ook bewoners van andere eilanden die een paar jaar na de verdwijning van Earhart een tijdje op het eiland woonden, hebben verklaard delen van een vliegtuig te hebben gevonden. Echt harde bewijzen ontbreken nog. Begin juli zal TIGHAR een onderwaterrobot rond Nikumaroro inzetten om te speuren naar resten van het vliegtuig. Wie weet wordt het raadsel van de verdwijning van Amelia Earhart dan definitief opgelost.

Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten