26 07 2013

Onweer: gevaarlijk of niet?

Vandaag weer onheilspellende weerberichten en weerswaarschuwingen. Er is zwaar onweer op komst. Wandeltochten worden afgelast en organisatoren van festivals houden dit weekeinde hun hart vast. Overdreven of terecht? Eigenlijk allebei.

In Rotterdam zijn vanochtend drie kraanwerkers gewond geraakt toen hun kraan door de bliksem werd geraakt, dus het is wel oppassen geblazen. Het meeste gevaar ontstaat als een onweer gepaard gaat met zware windstoten en noodweer. Mensen raken dan gewond door bijvoorbeeld afgebroken takken, omvallende bomen en rondvliegende dakpannen.

Blikseminslag - en daar zijn de meeste mensen pas echt bang voor - is echter veel minder gevaarlijk dan meestal wordt gedacht. Slechts 1 op de twee miljoen mensen krijgt er per jaar mee te maken. In Nederland dus ongeveer 8 personen jaarlijks. De meesten, twee op de drie, overleven een blikseminslag overigens.

Een eeuw geleden toen nog veel mensen op het land werkten, vielen er veel meer slachtoffers door blikseminslag. In 1910 waren er bijvoorbeeld 34 doden te betreuren en in 1914 zelfs 36. Op 17 mei 1910 maar liefst drie tegelijk als in de gevangeniskolonie Veenhuizen drie gedetineerden door de bliksem dodelijk worden getroffen. Op de begraafplaats van Veenhuizen staat ter hunner nagedachtenis een opvallende grafsteen met de tekst:

Ter nagedachtenis aan G.J. Seket, H. Hulscher en J. Ederzeel. Tijdens een hevig onweder op 17 mei 1910 gelijktijdig door het hemelvuur gedood.

Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten