27 04 2012

Negenling op komst!

Vandaag is bekend geworden dat een Mexicaanse vrouw rond 20 mei zal bevallen van een negenling. Als de negen levend ter wereld komen, zal dat een unicum zijn. Er zijn wel gevallen bekend van achtlingen die in leven zijn gebleven. Toch is de geboorte van een vierling of meer uiterst zeldzaam en vrijwel altijd het gevolg van vruchtbaarheidsbehandelingen.

Een van de bekendste meerlingen uit de recente geschiedenis is de Canadese Dionne-vijfling, een identieke vijfling geboren op 28 mei 1934. De Canadese overheid kondigde zelfs een speciale wet af om de opvoeding van de vijf meisjes ter hand te nemen toen de vader contracten tekende om de vier maanden oude vijfling op de Wereldtentoonstelling in Chicago, tentoon te stellen: de Dionne Quintuplets’ Guardianship Act. Toen ze achttien jaar waren verliet de vijfling het ouderlijk huis.

In Nederland worden jaarlijks meer dan 3.000 tweelingen, 86 drielingen en 1 vierling geboren. De laatste vijfling werd in 1992 geboren. Zeslingen komen nauwelijks voor. In 1977 werd in Leiden een zesling geboren – vier meisjes en twee jongens. Een van de jongetjes overleed een aantal weken na de bevalling.

Meerlingen hebben altijd tot de verbeelding gesproken, zowel in positieve als negatieve zin. De Maya’s zagen tweelingen als een zegen, terwijl de Romeinen alleen jongenstweeling als een zegen zagen - de stichters van Rome, Romulus en Remus waren tweelingen - en een meisjestweeling als weinig gunstig.

In de Griekse mythologie komen ook opvallend veel tweelingen voor zoals castor en Pollux, Heracles en Iphicles en Helen van Troje en Clytemnestra. Vreemd genoeg hebben deze tweelingen vaak verschillende vaders. Maar ja, in de Griekse mythologie gebeuren wel meer vreemde dingen.

Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten