Motor start na 37 jaar....

Een auto starten na 37 jaar zal niet zo makkelijk lukken, maar een ruimtevaartuig is kennelijk geen probleem, althans niet voor NASA.
De Voyager 1, NASA’s snelste ruimtevaartuig en het enige door mensen gemaakte object buiten ons zonnestelsel, inmiddels op ongeveer 13 miljard kilometer afstand van de aarde. De Voyager 1 is al veertig jaar onderweg. Om met de technici in Houston te kunnen communiceren beschikt het apparaat over kleine stuwraketjes, die af en toe gedurende enkele milliseconden een kleine puls geven om de Voyager zodanig te draaien dat de antennes naar de aarde toestaan.
Omdat de reguliere stuwraketten het niet meer goed doen, is besloten backup raketjes te gebruiken die al sinds 1980 geen dienst meer doen. Zo gezegd, zo gedaan. Op dinsdag 28 november 2017 hebben Voyager technici de vier zogenaamde ‘TCM thrusters’ voor het eerst in 37 jaar opgestart. Omdat het 19 uur en 35 minuten duurde voordat een signaal van de Voyager de antenne in Goldstone, California, onderdeel van NASA's Deep Space Network, bereikte, wist men pas op 29 november dat de stuwraketjes naar behoren hadden gewerkt. En dus kan de Voyager 1 weer ongestoord verder op weg naar de sterren... to explore strange new worlds, to seek out new life and new civilizations, to boldly go where no man has gone before. Hé, waar hebben we dat eerder gehoord?