05 09 2022

Max brengt Zandvoort in Extase: het is kermis, circus en… Koningsdag in één! En dat circuit hebben we voor een deel te danken aan de Duitse bezetter.

Schermafbeelding-2022-09-05-om-10.29.08.png#asset:1422

De voorbereidingen voor de eerste stratenrace van Zandvoort in 1939.


Met het bovenste deel kopt het NOS Nieuws op 5 september op zijn nieuwssite. Het was feest op het circuit van Zandvoort; een Koningsdag waardig. En dat op een circuit dat voor een belangrijk deel is gebouwd door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het is alweer het tweede jaar op rij dat Max Verstappen de Grote Prijs van Zandvoort op zijn naam zet. Een hele prestatie. Zandvoort heeft daar bijna 75-jaar op moeten wachten. En pikant onderdeel in de bijna 75-jarige geschiedenis van het circuit is dat een deel van het circuit tijdens de Tweede Wereldoorlog is aangelegd mede met als doel om te dienen als ‘Paradestrasse’ als de Duitsers de oorlog gewonnen zouden hebben. Al voor de oorlog was begonnen met de bouw van het circuit de Duitsers zagen weinig heil in het asfaltbaantje in de duinen. De toenmalige Zandvoortse burgemeester Van Aphen hield de bezetter voor dat het een ideale plek zou zijn om een overwinningsparade te houden als de oorlog gewonnen zou zijn. Van Alphens plannen waren niet alleen ingegeven door zijn ‘racehart’. Hij trachtte met zijn plannen vrijstelling te krijgen voor een groot deel van de Zandvoortse bevolking voor de Duitse dwangarbeid. Het idee van een ‘Paradestrasse’ stond de Duitsers wel aan en de werkzaamheden aan het circuit werden voortgezet.

De oorlog werd echter verloren door de Duitsers en van een ‘Paradestrasse’ is natuurlijk geen sprake geweest. Wel is een deel van de nieuw aangelegde weg door de Duitsers gebruikt om de kustverdedigingswerken te bereiken. Na de bevrijding werden enkele van deze wegen verbreed en samengevoegd waardoor het racecircuit vorm kreeg. Uiteindelijk heeft een persoonlijke bijdrage (€ 20.000,-) van prins Bernhard – de opa van de huidige mede-eigenaar prins Bernhard jr – ervoor gezorgd dat de aanleg van het circuit doorgang kon vinden nadat het korte tijd stillag. De eerste race vond plaats op 7 augustus 1948.

Hoewel de Duitsers een aanzienlijke bijdrage aan het circuit hebben geleverd, is de Nederlandse (en koninklijke) inbreng van doorslaggevende betekenis geweest bij het ontstaan van het circuit en is de overwinning van Max dus met recht een ‘koninklijke’ prestatie.


Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten