28 09 2012

Mars Attacks!

De Marsverkenner Curiosity heeft deze week bewijs ontdekt voor stromend water op Mars, ooit, lang geleden. Het zoveelste nieuwsbericht waarbij menigeen denkt: is er of was er ooit leven op Mars. Het is een oude aardse wens- en angstdroom. Het was de Italiaan Giovanni Schiaparelli die in 1877 met zijn telescoop meende kanalen op het Marsoppervlakte te hebben ontdekt, waarin hij een irrigatiesysteem van een uitdrogende sterven wereld zag.

Vervolgens gingen diverse, met name Amerikaanse wetenschappers aan de slag met het idee intelligent leven op Mars aan te tonen. De Amerikaanse media bliezen de hype rond Mars nog verder op. In 1901 verklaarde de astronoom Edward Pickering bijvoorbeeld dat hij aanwijzingen had dat de bewoners van Marsbewoners contact zochten met de aarde.

Bij gebrek aan wetenschappelijk bewijs namen sciencefiction schrijvers het stokje van de wetenschappers over en fantaseerden er lustig op los. Beroemd is The War of the Worlds van H.G. Wells (1906), waarin Marsbewoners via een grootscheepse invasie de aarde trachtten te veroveren, niet de laatste roman met dit thema. Berucht is de hoorspelversie die Orson Welles op 30 oktober 1938 produceerde. Omdat Welles het hoorspel als een echt nieuwsbulletin presenteerde, dachten veel luisteraars dat er echt een invasie gaande was en raakten in paniek. Veel mensen vluchtten weg uit New Jersey, waar de invasie zogenaamd plaatsvond. De nog jonge Orson Welles was op slag beroemd. Het geloof in het bestaan van Marsmannetjes hadzich dus diep geworteld. Het Amerikaanse ruimtevaartprogramma maakte aan alle illusies, dromen en angsten een eind. De Mariner- en Vikingsondes die vanafmidden jaren zestig naar Mars werden gezonden, stuurden beelden terug van een doodse, levenloze wereld zonder irrigatiekanalen en nieuwsgierige, laat staan agressieve groene mannetjes. Nu moeten we het weer doen met spectaculaire Hollywoodproducties en de minstens zo spectaculaire beelden van Marswagentjes die uitgerust met camera’s en laboratoriumuitrusting over het rode Marsoppervlak toeren. Wie weet, vinden ze nog eens wat.

Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten