24 01 2012

Kent u hem nog? Edward John Smith?

Toen capitano Francesco Schettino van het cruiseschip Costa Concordia, dat op 13 januari slagzij maakte en dreigde te zinken vlak voor de kust van het Italiaanse eilandje Giglio, samen met zijn eerste officier een veilig heenkomen zocht in een reddingsboot, zal hij ongetwijfeld even hebben gedacht aan een illustere voorganger: Edward John Smith, gezagvoerder van de Titanic.

Nadat het passagiersschip Titanic op 14 april 1912 langs een ijsberg was geschampt, bleek al snel - de ontwerper van het schip was ook aan boord, en wist na een kort onderzoek dat het schip niet te redden was - dat het onzinkbaar geachte schip gedoemd was.

De 62-jarige en zeer ervaren kapitein Edward John Smith moet al snel hebben beseft dat de meeste passagiers met het schip de diepte in zouden gaan en dat slechts een beperkt aantal gered kon worden met de reddingsboten. Volgens ooggetuigenverslagen en historisch onderzoek is er geen enkele aanwijzing dat hij zich heeft proberen te redden. Vermoedelijk heeft hij in zijn stuurhut op de brug zijn laatste minuten doorgebracht, wachtend op het onvermijdelijke naderende einde, en is hij samen met 1.500 andere passagiers en bemanningsleden in het ijskoude water van de Atlantische Oceaan verdronken. Kapitein Smith was niet de enige die gelaten de dood inging.

Ook de miljonairs Isidor Strauss en zijn vrouw en Benjamin Guggenheim, besloten, hoewel zij nog kans hadden op een plaatsje in de reddingsboten, aan boord te blijven. Guggenheim kleedde zich zelfs om in avondkleding. Hij is voor het laatst gezien in een ligstoel, samen met zijn trouwe bediende Victor Giglio(genoemd naar het eilandje waar de Costa Concordia is gezonken) beide mannen nippend van een glas cognac en genietend van een sigaar. Kapitein Smith werd geëerd met een standbeeld dat in 1914 door zijn dochter Helen werd onthuld, en een herdenkingsplaat. Kapitein Schettino valt voorlopig alleen hoon en verontwaardiging ten deel. Nader onderzoek zal ongetwijfeld uitwijzen wat er precies is gebeurd die nacht in januari en wat de exacte rol was van de kapitein van de Costa Concordia.

Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten