14 09 2012

Japanners in de jungle

Volgens een nieuwsbericht van vandaag is in de Stille Zuidzee een visser opgepikt die al 106 dagen met motorpech ronddobberde. De man, Toakai Teitoi, was samen met een vriend op 28 mei vertrokken van een atol van het eilandenstaatje Kiribati ten noordwesten van Australië.

De visser is in leven gebleven dankzij visvangst en het opvangen van regenwater. Een maat bezweek in juli aan de ontberingen. Teitoi's 106 dagen op zee vormen geen record. Twee andere vissers, ook uit Kiribati, waren 177 dagen op zee totdat ze in 1992 op Samoa aankwamen.

De avonturen van mensen die geïsoleerd van de beschaafde wereld overleven, spreken tot de verbeelding. Het doet denken aan de Japanse soldaten die na de capitulatie in augustus 1945, koppig bleven doorvechten en weigerden zich over te geven of te geloven dat de oorlog ten einde was. Een aantal van hen trok zich terug in de jungle van afgelegen gebieden in de Filippijnen, maar ook op het relatief kleine eiland Guam en wist zich daar soms decennia lang verborgen te houden. In de jaren vijftig en zestig doken regelmatig Japanners op. Sommige kwamen om tijdens vuurgevechten met legerpatrouilles.

In 1974 gaven de laatste twee Japanners zich over in de Filippijnen en Indonesië. Luitenant Hiroo Onoda, hield het tot maart 1974 uit op het Filippijnse eiland Lubang. Na een ontmoeting met een Japanse student de naar hem op zoek was, besloot hij zich over te geven aan zijn meerdere, een majoor die nog in leven was.

Negen maanden later ontdekte de Indonesische luchtmacht bij toeval op het eiland Morotai de schuilhut van soldaat Attun Palalin, een Taiwanees van origine, die zich op 18 december 1975 overgaf aan een patrouille die naar hem op zoek was.

Nog in 2005 doken er berichten op van twee voormalige Japanse militairen, Yoshio Yamakawa en Tsuzuki Nakauchi, die zich al die tijd in de Philippijnen hadden schuil gehouden, vermoedelijk niet in de jungle, maar als gewone burgers tussen de Filippijnen. Ze zouden zich nooit bekend hebben gemaakt omdat ze bang waren wegens desertie voor een militaire rechtbank in Japan te moeten verschijnen.

Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten