10 02 2012

Jan Roelof Kruithof: kent u hem nog?

Nu de Elfstedentochtkoorts dit jaar definitief voorbij lijkt te zijn, denken we met gepaste eerbied aan misschien wel de allergrootste marathonschaatser (op natuurijs) die Nederland ooit heeft gekend: Jan Roelof Kruithof. 

Kruithof, inmiddels een krasse knar die 75 winters heeft meegemaakt, reed zijn eerste Elfstedentocht in 1956. Ook de barre tocht van 1963 voltooide hij. In 1969 gaat hij zich pas echt toeleggen op het marathonschaatsen. Er volgde een indrukwekkende reeks successen op natuurijs. Kruithof won tussen 1974 en 1991 maar liefst elf keer de Alternatieve Elfstedentocht. Daarnaast zegevierde hij ook nog eens vier keer in de klassieke Oldambtrit in Groningen over ongeveer 70 km en verbeterde hij enkele keren het werelduurrecord. Velen van ons zullen zich - als het weer eens langer vroor dan een paar dagen - de beelden herinneren van Kruithof die fanatiek traint in een koelcel.

Jan Roelof Kruithof gold in deze periode als vrijwel onverslaanbaar bij het langeafstandsschaatsen, maar zijn uiteindelijke doel was het winnen van een Elfstedentocht. Des te zuurder was het voor hem toen in 1985 toch weer - velen hielden het voor onmogelijk dat er ooit nog een Elfstedentocht verreden zou worden - een Elfstedentocht werd georganiseerd. Kruithof was al 49 en de concurrentie was groot, maar toch behoorde hij tot de favorieten en streed mee in de voorste gelederen. Valpartijen bij het klunen kostten hem zijn plaats in de kopgroep. Uiteindelijk werd hij twaalfde. In de volgende Elfstedentocht (1986) werd hij 52e. In 1997 voltooide hij als eerste toerrijder de tocht der tochten. De laatste grote prestatie die op het ijs leverde, was het neerzetten van een bijzonder wereldrecord in 1994. In het Italiaanse Baselga di Pine legde hij op de schaats in 24 uur een afstand van 655 km en 700 m af.

Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten