04 08 2017

Hoogtevrees? Bezoek dan niet de Preikestolen

Het is vakantietijd. De meeste vakantiereizigers reizen af naar warme oorden, maar ook een land als Noorwegen is tegenwoordig populair als vakantiebestemming. Inderdaad een prachtig land: rustig, prachtige natuur van ruig tot lieflijk, uitgestrekt en niet te vergeten de unieke fjorden. Maar als je hoogtevrees hebt, kun je deze laatste attractie beter vermijden. Heb je er geen last van, dan moet je beslist eens de Preikestolen (de Preekstoel) bezoeken: een klif met vlakke bovenzijde, die 605 meter boven de Lysefjord uittorent.

De Preikestolen is door middel van een met stenen gemarkeerde wandelroute bereikbaar. Zoals gezegd: wie hoogtevrees heeft, kan beter wegblijven van de klif. Het plateau, waarvandaan je een adembenemend uitzicht hebt over de fjord en de omringende bergen, heeft geen veiligheidsvoorzieningen en betreden geschiedt op eigen risico. Gek genoeg hebben er, met 200.000 bezoekers per jaar, op enkele zelfmoorden na, nog geen dodelijke ongevallen plaatsgevonden.

Noorwegen kent meer van dit soort duizelingwekkende uitkijkpunten, zoals de Trolltunga (tong van de trol), een inderdaad tongvormige steenformatie in de Noorse provincie Hordaland die nagenoeg horizontaal uit het gebergte steekt, ongeveer 350 meter boven een meer. Ook hier, met 80.000 bezoekers per jaar, vinden er nauwelijks ongelukken plaats. Uitzondering is de dood van een 24-jarige Australische die op 5 september 2015, terwijl ze op de rand van de klif poseerde voor een foto, haar evenwicht verloor en van de rots haar dood tegemoet viel. Preikestolen.jpg#asset:301

Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten