Hoeveel pausen zijn er eigenlijk?
Afgelopen week kreeg de rooms-katholieke kerk een nieuwe leider: paus Franciscus I. Volgens de Katholieke Kerk is de paus de rechtmatige opvolger van de apostel Petrus en daarmee de leider van de gehele Christelijke Kerk wereldwijd.
Niet iedere gelovige denkt daar zo over. Als sinds het ontstaan van het Christendom in de eerste eeuw na Christus zijn er tal van conflicten en scheuringen over wie de baas en wat en hoe er nu eigenlijk geloofd moet worden. Aanvankelijk had de bisschop van Rome ook lang niet zo’n vooraanstaande positie als vandaag de dag. Er waren nog vier patriarchen of pausen (het woord komt van het Griekse ‘pappas’ oftewel ‘vader’): van Constantinopel, Antiochië, Alexandrië en Jeruzalem.
Daar zijn er nog twee van die zich tegenwoordig ook nog paus noemen, Theodorus II, paus van Alexandrië die resideert in Caïro, hoofd van de Koptisch-orthodoxe kerk die zo’n 10 tot 14 miljoen leden (ongeveer 10% van de bevolking) in Egypte telt, en de paus van het Grieks-orthodoxe patriarchaat van Alexandrië, die eveneens resideert in Caïro, en die om de verwarring nog groter te maken eveneens Theodorus II heet. Daarnaast is er in Egypte ook nog een Koptisch-katholieke patriarch van Alexandrië die voor de verandering ook daadwerkelijk in Alexandrië zetelt.
In de Koptische kerk wordt tijdens de kerkdiensten nog steeds het Koptisch gebruikt, de taal die de oorspronkelijke Egyptenaren spraken, voor de Arabisch-islamitische invasie van de zevende eeuw na Christus.