21 12 2011

Hoe nieuw is Nieuwjaar?

Op 1 januari vieren we, onder andere met het afsteken van gigantische hoeveelheden vuurwerk, het begin van het nieuwe jaar. Althans in de westerse wereld, want in andere landen en culturen worden vaak andere data aangehouden, zoals bijvoorbeeld het Chinese Nieuwjaar dat valt tussen 21 januari en 21 februari.

Hoewel de Romeinse heerser Julius Caesar in 46 voor Christus door de door hem ingevoerde Juliaanse kalender al bepaalde dat 1 januari het begin van het nieuwe jaar was - andere bronnen plaatsen dit besluit al in 153 voor Christus - was deze datum na de Romeinse tijd nog niet echt goed ingeburgerd. Van oudsher vierden de inwoners van Europa het nieuwe jaar aan het begin van de lente en was maart de eerste maand van het jaar. Vandaar ook dat bijvoorbeeld september volgens de oude Romeinse kalender zevende maand betekent en oktober achtste maand en dat aan februari, de laatste maand van het jaar, elke vier jaar een schrikkeldag wordt toegevoegd. Onze voorouders, de Germanen, vierden van 25 december tot 6 januari het Joelfeest, een Oud en Nieuw feest dat twaalf dagen duurde, met het hoogtepunt van de festiviteiten rond 1 januari. Na deze periode begonnen de dagen te lengen en was het nieuwe jaar begonnen. De Katholieke kerk maakte daar christelijke feestdagen van: Kerstmis op 25 december en Driekoningen op 6 januari. Gedurende de Middeleeuwen vierden de Europeanen, al naar gelang de streek, Nieuwjaar ergens in deze periode, maar ook wel op 1 maart, op Sint Maarten (11 november) of rond Pasen.

In de zestiende eeuw begonnen steeds meer landen 1 januari als officieel Nieuwjaar in te voeren. In Nederland zou dat in 1575 zijn geweest, door de Spaanse landvoogd Requesens. Schotland in 1600. De paus stelde in 1691 1 januari als officieel begin van het nieuwe jaar vast. Vanaf die tijd heeft 1 januari definitief het pleit in de westerse wereld gewonnen als officieel begin van het nieuwe jaar.

Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten