16 09 2016

Hoe dodelijk is bliksem?

Gisternacht kwam er een einde aan een ongebruikelijke septemberse hittegolf. Een groot onweersfront trok over ons land met daarachter koelere lucht. Hier en daar richtte het onweer de nodige schade aan. In Almelo brandde een boerderij af nadat de bliksem in de rieten kap was ingeslagen en in Roosendaal werd een woning getroffen. Bij beide inslagen waren er geen slachtoffers.

bliksem.jpg#asset:205

Hoe dodelijk is de bliksem eigenlijk? Op het moment dat je dit leest onweert het op ongeveer tweeduizend verschillende plaatsen op de wereld. Elk jaar worden ongeveer duizend mensen dodelijk getroffen door de bliksem. In Nederland zijn dat er ongeveer twee per jaar. Rond 1900 waren dat er nog ongeveer twintig. Mensen waren vroeger vaker onbeschermd buiten, vooral boeren en landarbeiders, en bij het bouwen van huizen wordt tegenwoordig veel meer rekening gehouden met blikseminslag. Een bekend ongeval vond plaats op 23 september 1984 toen keeper Eric Jongbloed van de Amsterdamse voetbalclub DWS op het voetbalveld werd geraakt door de bliksem en overleed. Hij was de zoon van de befaamde keeper Jan Jongbloed, die in 1974 en 1978 het Oranje-doel verdedigde op het WK voetbal.

Toch valt twee slachtoffers per jaar nog wel mee als je bedenkt dat per jaar ongeveer 100.000 keer de bliksem inslaat in ons land. Maar veel mensen zijn toch bang voor de bliksem die onberekenbaar is en overal kan inslaan. Mensen met extreme angst voor onweer hebben last van Astrafobie. 

Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten