30 03 2012

Het Wat Huis?

Premier Rutte en zijn coalitiepartners vergaderen al weken in het Catshuis! Het Wat Huis? zullen velen uitroepen. Op televisie zien ze een rustiek landhuis, ergens midden in Den Haag gelegen aan de Scheveningseweg.

Het Catshuis is sinds 1963 de officiële ambtswoning van de premier. Maar de laatste premier die er daadwerkelijk zijn intrek nam was Dries van Agt die er tot 1982 woonde. Tegenwoordig dient het als ontvangstruimte van de regering en informele vergaderplaats, weg van het drukke Binnenhof.

Het huis is niet vernoemd naar de Volendamse popgroep The Cats of de gelijknamige musical, zoals sommigen wellicht zullen denken, maar naar de Nederlandse staatsman en dichter Jacob Cats. Deze liet het bouwen door architect Claes Dircx van Balckeneynde en ging er op 14 juli 1652 na zijn pensioen wonen. Behalve een belangrijk politicus - hij bracht het tot raadspensionaris van Holland, het belangrijkste ambt in de toenmalige Republiek - was Cats ook een bekend dichter, vooral bekend om zijn didactische hersenspinsels. Om die reden wordt hij ook wel Vader Cats genoemd. Van hem stamt bijvoorbeeld de onvergetelijke dichtregel: Kinderen zijn hinderen. En ook de volgende spreuken kent iedereen wel: ‘elk vogeltje zingt zoals het gebekt is’ en ’t zijn sterke benen die de weelde kunnen dragen’.

Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten