25 08 2017

Het ware verhaal van Game of Thrones!

Game-of-thrones2.jpg#asset:311


Op maandag 28 augustus zal in diverse Pathé bioscoopzalen de laatste aflevering van seizoen 7 van de immens populaire HBO-serie Game of Thrones worden vertoond. De serie, die sinds 2011 wordt uitgezonden trekt niet alleen een record aantal kijkers, maar krijgt ook nog eens goede kritieken. Geroemd wordt het realisme van het verhaal, dat zich in een middeleeuwse setting afspeelt, en de diepgang van de karakters. Je zou bijna denken dat je naar een historisch drama zit te kijken, ware het niet dat er ook draken opduiken en er bij tijd en wijle, zij het met mate, duistere magie wordt gepraktiseerd. De serie is dan ook gebaseerd op de boekenreeks “A Song of Ice and Fire” van de Amerikaanse fantasy auteur en scenarioschrijver George R.R. Martin en geheel aan zijn fantasie ontsproten.

Toch heeft Game of Thrones een zekere historische basis. Martin liet zich bijvoorbeeld inspireren door de zogenaamde War of the Roses, een serie conflicten om de Engelse troon die werd uitgevochten tussen aanhangers van twee rivaliserende takken van de koninklijke dynastie van de Plantagenets: het Huis Lancaster (met als symbool een rode roos), en het Huis York (met als symbool een witte roos). Deze oorlog vond ruwweg plaats tussen 1455 en 1487. Opvallend is dat Martin de twee belangrijkste rivaliserende families in Game of Thrones niet geheel toevallig de namen Lannister en Stark geeft. Ook de strijd in Game of Thrones strekt zich over langere tijd uit en gaat om de controle over de troon van het continent Westeros, in feite een groot eiland met in het Noorden een muur. Ook Engeland kent in het Noorden van oudsher een muur: de Romeinse Muur van Hadrianus. In het Oosten ligt een tweede continent Essos dat veel weg heeft van Azië en het Midden-Oosten.

De enorme populariteit van Game of Thrones heeft tot gevolg dat de serie inmiddels voorligt op de boeken. De zeven seizoenen van de serie zijn gebaseerd op de eerste vijf boeken en op materiaal dat Martin aan HBO heeft gegeven om de laatste seizoenen te kunnen produceren. Zelf verwacht hij eind van dit jaar met het zesde deel op de markt te kunnen komen, om vervolgens nog een zevende en laatste afsluitende deel te schrijven. Wie de boeken leest en wacht op de laatste twee delen doet er daarom goed aan de laatste seizoenen van de tv-serie niet te kijken. Hoe moeilijk dat ook is, want terwijl in de War of the Rose het Huis Tork uiteindelijk het onderspit delft, is het in Game of Thrones nog helemaal zeker wie uiteindelijk de IJzeren Troon van Westeros bemachtigd.

Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten