10 05 2019

Het vergeten vliegveld Ruigenhoek

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag zijn net weer achter de rug; twee dagen begin mei waarbij de doden van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van het Duitse juk uitgebreid herdacht en gevierd worden.

Maar vandaag, 10 mei, nog geen week later, is ook een dag die het gedenken waard is. Op die dag in 1940 kwam een eind aan een lange periode van ruim een eeuw waarin ons land vrede had gekend. De Duitse inval overrompelde de Nederlandse strijdkrachten, die hoewel onervaren en slecht bewapend, op veel plaatsen stevige weerstand boden aan de superieure Duitse troepen. Maar na het verwoestende bombardement van Rotterdam op 14 mei capituleerde Nederland en begon de bezettingstijd.

Een van die plekken waar dapper weerstad werd geboden aan de Duitse overmacht was het vliegveld Ruigenhoek in Noordwijk, waar een verkenningseenheid van 9 Fokker-jagers en 4 Koolhoven-tweedekkers (zie afbeelding) was gestationeerd. In totaal werden er 60 verkennings- en bombardementsvluchten vanaf Ruigenhoek uitgevoerd. De geschiedenis van dit tijdelijke vliegveld voor en tijdens de meidagen van 1940 staat beschreven in de nieuwste Blauwdotter, een uitgave van het Genootschap Oud Noordwijk. Voor een preview klik hier.


Vliegveld Ruigenhoek


Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten