13 04 2012

Het is weer eens vrijdag de dertiende

Het is dit jaar al eens vrijdag de dertiende geweest (op vrijdag 13 januari 2012 kapseisde de Costa Concordia), en ook in juli mogen we nog een keer van zo’n pechdag genieten. Maar vandaag is het ook oppassen geblazen. Althans, als je bijgelovig bent.

Het is niet helemaal duidelijk waar dit bijgeloof vandaan komt. Dertien is altijd al een ongeluksgetal geweest omdat bij het Laatste Avondmaal van Christus dertien personen aanwezig waren, terwijl ook vrijdag al sinds onheuglijke tijden als een ongeluksdag bekend stond. Misschien omdat op die dag (toch Goede Vrijdag genaamd) Jezus aan het kruis werd gehangen.

Het bijgeloof in vrijdag de dertiende als ongeluksdag schijnt echter een fenomeen van de twintigste eeuw te zijn, overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Daar zou een Amerikaanse officier die het bijgeloof dat bepaalde nummers ongeluk brachten maar onzin vond, begonnen zijn diners te organiseren voor dertien personen op elke dertiende van de maand. Het eerste etentje vond plaats op een vrijdag. Zijn initiatief leverde dus het tegengestelde resultaat op.

Voor wie lijdt aan friggatriskaidekaphobia oftewel een grote angst voor vrijdag de dertiende en bijvoorbeeld op die dag zijn huis zelfs niet uit durft te komen, is het wellicht een idee te verhuizen. Bijvoorbeeld naar Italië, waar dertien juist een geluksgetal is en men vrijdag de zeventiende vreest. Of naar Spaanstalige landen waar dinsdag de dertiende gezien wordt als ongeluksdag.

Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten