14 02 2014

Het geheimzinnige Voynich manuscript

Niets zo leuk als een onoplosbaar raadsel en gelukkig zijn er daar nog wel een paar van. Zoals het Voynich manuscript, een handschrift uit de vijftiende eeuw, geschreven in een onbekend schrift (en taal), waar geleerden, cryptografen en codebrekers al meer dan honderd jaar hun tanden op stuk bijten.

Het manuscript werd in 1912 door de kunsthandelaar Alfred Voynich in een Italiaans klooster gevonden. C-14 datering plaatst het boek in het begin van de vijftiende eeuw. Naast de raadselachtige teksten bevat het handschrift vooral tekeningen van planten en biologische, astrologische en astronomische onderwerpen.

Onlangs is er weer een nieuwe hypothese opgedoken. De afgebeelde planten zouden grote overeenkomsten vertonen met planten uit Mexicaanse botanische boeken en het Voynich manuscript zou dus afkomstig zijn uit de nieuwe wereld. Leuke hypothese, maar begin vijftiende eeuw was Amerika nog niet ontdekt door Europa. Bovendien heet het manuscript een overwegend Europese signatuur.

Voorlopig nog een raadsel dus. Wie eeuwige roem wil vergaren door zelf eens een poging te doen het Voynich manuscript te ontmaskeren kan overal op het internet terecht, bijvoorbeeld op www.voynich.nu

Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten