01 06 2012

Heeft u even tijd?

Over 4 miljard jaar botsen de Andromedanevel en onze eigen Melkweg op elkaar, aldus een nieuwsbericht van vandaag. Het is onduidelijk wat we ons daarbij moeten voorstellen, maar een pretje zal het niet zijn. Maar goed, wie dan leeft, wie dan zorgt. Het duurt nog wel eventjes, tenslotte.

Overzichtelijker is de duur van het muziekstuk voor orgel dat sinds 5 september 2001 wordt gespeeld en eindigen zal in het jaar 2639 en dus 639 jaar zal duren. Omdat het stuk begon met een pauze van anderhalf jaar, werd de eerste toon pas op 5 februari 2003 ingezet. De volgende toonwisseling vond plaats op 5 juli 2004. Plaats van uitvoering is de Sankt-Burchardi kerk in het Duitse Halberstadt.

Bedenker van al dit moois is de Amerikaanse componist John Page, die dit werk in 1987 heeft gecomponeerd en de titel “Organ2/ASLSP” heeft meegegeven. Die afkorting ASLSP staat voor ‘as slow as possible’. John Cage zelf heeft de openingakkoorden van de uitvoering niet mogen meemaken, omdat hij in 1992 overleed.

Wie naar Halberstadt wil afreizen om de volgende (de dertiende) toonwisseling mee te maken, hoeft niet lang te wachten. Op 5 juli 2012 is het zover. En mocht je om wat voor reden niet kunnen, niet getreurd, de volgende is alweer op 5 oktober 2013. Maar die kans moet je echt pakken, want daarna moeten de liefhebbers van dit muziekstuk zeven jaar wachten op de volgende toonwissel.

Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten