12 09 2011

Fraudeur Diederik Stapel kent vele illustere voorgangers

Het was voorpaginanieuws. De alom geprezen Tilburgse hoogleraar Diederik Stapel had onderzoeksresultaten uit zijn duim gezogen. Uit zijn onderzoek zou onder andere blijken dat niet-vegetariërs egoïstischer zijn dan mensen die geen vlees eten.

Nadat jonge medewerkers het vermoeden hadden geuit dat er fraudeleuze handelingen waren gepleegd bij het onderzoek, werd de hoogleraar op non-actief gezet. Vervolgens gaf hij toe dat 'in sommige publicaties (hij schreef meer dan 200 wetenschappelijke artikelen) er sprake zou zijn van gefingeerde data'. Een icoon valt van zijn voetstuk.

Voorpaginanieuws of niet, het is bepaald niets nieuws dat hoog aangeschreven wetenschappers de kluit belazeren. Wie herinnert zich niet René Diekstra (net als Stapel psycholoog) die klakkeloos pagina's overschreef van collega's (in een bepaald geval zelfs 20 pagina's) zonder bronvermelding. Op de vraag waarom geen bronvermelding was geplaatst antwoordde hij destijds: 'Misschien is er met het heen en weer faxen iets misgegaan.' Nog grappiger was het bedrog van Charles Swietert. Hij was slechts drie dagen staatssecretaris van Defensie toen bleek dat hij onterecht de rang luitenant en titel drs hanteerde. Daarmee was hij de kortst zittende staatsman op dat moment.

Een nieuw record dat pas in 2002 werd 'verbeterd' door Philomena Bijlhout die na 7 uur moest vertrekken vanwege het verzwijgen van haar lidmaatschap van de Surinaamse Volksmilitie: 'de oren en ogen van het leger' onder het bewind van Bouterse. Maar ook Stapel hoeft niet te treuren. Vrijwel alle bovengenoemde 'fraudeurs' hebben na verloop van tijd weer een goed bestaan kunnen opbouwen. Waardoor ook in dit geval de geschiedenis zich zal blijven herhalen.

Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten