FIFA en VIVA
De FIFA is gewend in het groot te denken. Dat gold al bij de oprichting in 1904. Het initiatief kwam van de Franse journalist en bestuurder van de Franse voetbalbond Robert Guérin. Vertegenwoordigers van zeven voetbalbonden (Frankrijk, België, Nederland, Spanje, Denemarken, Zweden en Zwitserland) kwamen op 21 mei 1904 in Parijs bijeen om de FIFA op te richten. Maar eigenlijk was het dus een Europese voetbalbond, want die bestond nog niet – de UEFA werd pas in 1954 in Bazel opgericht.
De Duitse voetbalbond meldde zich nog dezelfde dag per telegram als lid aan, en op 14 april 1905 werd de FA, de Engelse voetbalbond, de bakermat van het moderne voetbal, lid. Het eerste niet-Europese lid was Zuid-Afrika in 1909. In 1912 volgden Argentinië en Chili. Canada en de Verenigde Staten sloten zich in 1913 aan. Het laatste toegelaten lid is Zuid-Soedan, op 25 mei 2012. Het totale ledental bedraagt daarmee 209.
Robert Guérin was de eerste president en de Nederlandse bankier Carl Hirschmann een van de twee vice-presidenten. Hirschmann werd in 1906 algemeen secretaris, een positie die hij tot 1931 bekleedde. Van 1918 tot 1921 leidde hij de FIFA bij gebrek aan een president. Robert Guérin kreeg in totaal zeven opvolgers, waarvan de laatste de inmiddels omstreden Sepp Blatter is. Vandaag wordt hij of herkozen of weggestemd.
De UEFA, die wil dat Blatter aftreedt, kan misschien aansluiting zoeken bij een andere organisatie. In 2003 werd namelijk de NF-Board (Nouvelle Fédération-Board) opgericht, een voetbalfederatie voor landen die geen lid kunnen worden van de FIFA en/of geen erkend land zijn. Van NF-Board zijn bijvoorbeeld lid: Koerdistan, Groenland, Provence, Monaco, Tibet en Zuid-Molukken. Deze federatie organiseert sinds 2006 het VIVA-wereldkampioenschap voetbal. De laatste keer, in 2012 won gastland Koerdistan door in de finale met 2-1 Noord-Cyprus te verslaan.