14 08 2017

Even het Kanaal overzwemmen

We zwemmen allemaal wel eens een stukje. In het zwembad of op vakantie. Een paar baantjes gaat nog wel, maar daarna blijkt deze manier van voortbeweging best wel vermoeiend. Er zijn echter zogenaamde langeafstand zwemmers die hun hand niet omdraaien voor een paar kilometer meer of minder, het liefst in open water. Het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk is een geliefd traject voor deze nautische avonturiers. Afgelopen zondag slaagde olympisch- en wereldkampioen openwaterzwemmen Maarten van der Weijden erin dit huzarenstukje twee keer achter elkaar, in totaal 66 km, te volbrengen. Hij kwam zondagavond laat aan op de Engelse kust bij Dover. Daar was hij de nacht ervoor ook vertrokken. Hij is niet de eerste die het Nauw van Calais overzwemt.

Hoewel we natuurlijk nooit kunnen weten wie de eerste persoon is die het Nauw van Calais zwemmend is overgestoken, schijnt de Engelsman Matthew Webb de eerste te zijn geweest die op 25 augustus 1875 het Kanaal overzwom. Webb deed bijna 22 uur over de 34 km van Dover naar Calais. De eerste vrouw die het Kanaal overzwom was de Amerikaanse Gertrude Ederle in 1926. Haar tijd was 14 uur en 31 minuten, meteen een nieuw algemeen record, dat ze met ruim 2 uur verpulverde. Het huidige record is in handen van de Australiër Trent Grimsey die op 8 september 2012 in 6 uur en 55 minuten van Dover naar Cap Gris-Nez zwom.

Maarten van der Heijden is niet de eerste Nederlandse Kanaalzwemmer die het goede doel met zijn zwemkunsten wil ondersteunen. De befaamde communist Marinus van de Lubbe, bekend van het in brand steken van de Duitse Rijksdag in 1933, voor welke daad hij werd terecht gesteld door het Nazi-regime. Minder bekend van Van der Lubbe is dat hij een hartstochtelijk zwemmer was. Zo zwom hij regelmatig van Noordwijk naar Scheveningen, ook als de stormbal gehesen was. Als het populaire weekblad “Het Leven” in 1930 vijfduizend gulden uitlooft voor de eerste Nederlander die Het Kanaal overzwemt, wil Marinus voor zo'n astronomisch bedrag best een poging wagen. Met het geld wil hij de communistische zaak steunen. Twee keer gaat Van der Lubbe naar Calais om daar te trainen en ervaring op te doen. De Fransman Rançon, supervisor over de Kanaalzwemmerij, meende dat Van der Lubbe een goede kans maakte. Maar geldproblemen waren een bron van zorg. Hij had bijvoorbeeld geen geld voor een volgboot. Wel ontmoette hij een Hongaarse adellijke dame die eveneens Het Kanaal over wilde zwemmen. Deze dame beloofde Rinus dat hij bij een volgende poging wel van haar volgboot gebruik mocht maken. Het is er echter nooit meer van gekomen. Rinus werd op 10 januari 1934 in Leipzig onthoofd. Daarmee had hij de twijfelachtige eer het eerste slachtoffer van de nazi’s te zijn.

Inmiddels zijn er over de hele wereld plekken waar langeafstand- en openwater zwemmers hun hart kunnen ophalen, meestal in wedstrijdverband. Zo is er in de Nederland de IJsselmeerzwemmarathon van Enkhuizen naar Medemblik (22 km), de Manhattan Island Marathon Swim rond Manhattan (45,8 km) die sinds 1927 jaarlijks wordt gehouden en Cook Strait tussen het Noord- en Zuideiland van Nieuw-Zeeland (26 km). Tot op de dag van vandaag hebben slechts 61 personen deze laatste afstand succesvol zwemmend afgelegd. Daarbij had één op de zes zwemmers een ontmoeting (zonder gevolgen) met haaien.

Voor wie van ijs- en ijskoud houdt is er de Pingvallasund Swim in het Lake National Park in IJsland (5 km). De start op het Pingvellir meer in juli is om middernacht en ondanks de watertemperatuur van 10°C is een wetsuit niet toegestaan. Tot nu toe hebben slechts vijf zwemmers deze wedstrijd voltooid.


kanaalzwemmen-2.jpg#asset:305

Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten