24 11 2011

Een ijskoude Doutzen Kroes in Nova Zembla Revisited

Deze week ging de tweede film van Reinout Oerlemans met veel bombarie in première. Voor het verhaal van zijn tweede project koos hij niet voor een oer-Hollandse roman, maar voor een oer-Hollandse mijlpaal in de vaderlandse geschiedenis: de overwintering van ontdekkingsreizigers Willem Barentsz en Jacob van Heemskerck op het binnen de poolcirkel gelegen eiland Nova Zembla in de winter van 1596/1597.

De film is gemaakt in 3D, gefilmd op prachtige locaties en ziet er technisch schitterend uit. Wie het in Nederland gebruikelijke overdreven acteren met veel gevloek en getier en wat nauwelijks functionele soloseks op de koop toeneemt kan genieten van een redelijk onderhoudende film. Naast de 3D effecten en de fraaie aankleding heeft Oerlemans nog een troef uitgespeeld: Doutzen Kroes, het bekende fotomodel. Daarvoor moest aan het scenario door de schrijvers een romance worden toegevoegd.

Een verhaallijn die voor het verhaal eigenlijk totaal overbodig is, maar ja, hoe krijg je het inderdaad fraaie lichaam van Kroes anders in beeld. Voor de historicus is het altijd leuk een historische gebeurtenis verfilmd te zien. Bij Nova Zembla wordt hij wat betreft aankleding, decors en dergelijke niet teleurgesteld. Het gedrag en de dialoog van de spelers, doet hem af en toe wel de wenkbrauwen fronsen, maar daar hebben de meeste historische verfilmingen last van. De film is ook bedoeld als familiefilm voor een breed publiek en in dat opzicht zeker geslaagd te noemen.

Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten