13 01 2012

Duur vogelen met Birds of America!

Eind deze maand zal een exemplaar van de uitgave Birds of America bij het veilinghuis Christie's onder de hamer gaan. Christie's gaat ervan uit dat John James Audubon's meesterwerk in ieder geval het enorme bedrag van ongeveer 10 miljoen dollar (7,35 miljoen euro) zal opbrengen.

Het hoogste bedrag dat ooit voor een boek is betaald staat ook op naam van Birds of America. In 2010 verwisselde bij veilinghuis Sotheby's een exemplaar voor 7,3 miljoen pond (8,8 miljoen euro) van eigenaar. Of dit record nu gebroken gaat worden is nog maar de vraag. Dit exemplaar van het rijke en adembenemend mooi geïllustreerde ornithologische overzichtswerk, dat in 1838 gereed kwam, was ooit gekocht door de hertog van Portland, en verkeert volgens kenners in uitstekende conditie.

Birds of America heeft een hoogte van 1 meter en beslaat vier delen. De uitgave is samengesteld door Audubon tussen 1827 en 1838. Aubedon is de zoon van een Franse zeekapitein en diens creoolse maîtresse. Audubon was een reizende kunstenaar die door Amerika's wildernis trok om vogels te tekenen. Hij stond er op dat Birds of America bestond uit illustraties op ware grootte en dat het alle bekende vogelsoorten omvatte. Het zijn vooral de prachtige kleurenillustraties die het boek zijn waarde geven.

Bijna 175 jaar later hebben wij gelukkig Lars Jonssons vogelgids van Europa waardoor vogelen niet duur hoeft te zijn! En ook deze gids kent uitstekende illustraties al zijn de diertjes wel wat 'bollig' getekend. Maar dit komt volgens carabatier en vogelkenner Hans Dorrestijn omdat de zweed Lars Jonsson de vogeltjes in zijn thuisland heeft getekend waar ze het natuurlijk altijd koud hebben...

Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten