29 09 2017

De wijn wordt duurbetaald

wijn3.jpg#asset:326

Drie Franse wijnbouwers in wijnregio Bordeaux stonden deze week vreemd te kijken toen alle druiventrossen uit hun wijngaarden verdwenen waren. Soms waren de wijnstokken met wortel, druiven en al, uit de grond gerukt. Van een wijngoed in de befaamde appellation Pomerol waar uitmuntende rode wijn wordt geproduceerd, verdween zevenhonderd kilo druiventrossen in het holst van de nacht.

Volgens de politie zijn de diefstallen het gevolg van de dramatisch lage opbrengst dit jaar. Dat kan wel zijn, maar de dieven weten ook donders goed welke wijndruiven ze pikken. Een flesje Pomerol is bijvoorbeeld niet goedkoop. De wijn van Château Pétrus behoort tot de duurste ter wereld.

De allerduurste wijn ter wereld komt echter uit de Bourgogne, en dan vooral uit de regio Côte de Nuits, ten Noorden van het stadje Beaune. Als er elk jaar een top 50 wordt gemaakt van duurste wijnen, staat de Bourgogne er meestal wel in met een wijntje of veertig. In de top 3 is vrijwel elk jaar de rode wijn van Romanée-Conti te vinden, gemaakt van de pinot noir druif.

Het is niet bepaald gemakkelijk een flesje Romanée-Conti aan te schaffen. Jaarlijks worden ongeveer 450 kistjes à zes flessen wijn geproduceerd. Deze wijn is vervolgens alleen te verkrijgen bij voorinschrijving. Voor de voorinschrijving is er weer een wachtlijst. Enfin, als je er dan in bent geslaagd op de lijst te komen, moet je ongeveer 10.000 euro neertellen voor een kistje van twaalf flessen, waarvan slechts één de naam Romanée-Conti draagt. De overige elf flessen, geproduceerd door hetzelfde wijngoed, zijn van andere wijngaarden met klinkende namen als La Tâche, Le Richebourg, Romanée Saint Vivant en Echézeaux.

Het is niet slim de wijn zomaar op te drinken, want Romanée-Conti wordt alleen maar duurder als ze ouder wordt. Op veilingen worden er astronomische bedragen betaald voor een belegen fles van deze fluwelen Bourgogne. In Hongkong betaalde een Chinese liefhebber in 2013 maar liefst 350.000 euro voor 12 flessen, oftewel bijna 30.000 euro per fles wijn of 6.000 euro per glas. Het zal het ongetwijfeld waard zijn. Volgens de beroemde schrijver Roald Dahl staat het proeven van deze wijn namelijk gelijk aan "een orgasme op de tong". 

Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten