10 02 2017

De Stijl volgens Joost Swarte; een prachtige uitgave

Kunststromingen hebben doorgaans geen jubileum te vieren, domweg omdat kunststromingen meestal niet officieel ‘opgericht’ worden. Dat geldt niet voor De Stijl, een Nederlandse kunstbeweging, vernoemd naar het in 1917 in Leiden opgerichte tijdschrift De Stijl. 

Bekende leden van De Stijl waren Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Vilmos Huszár, Bart van der Leck, en Gerrit Rietveld. De Stijl was vooral een project van kunstenaar en publicist Theo van Doesburg, de zelfbenoemde oprichter, redacteur en propagandist van De Stijl. De leden van De Stijl streefden naar een radicale kunsthervorming, die gelijke tred hield met de vaak revolutionaire technische, wetenschappelijke en sociale veranderingen van die periode. Kenmerkend was het gebruik van slechts primaire kleuren, gecombineerd met zwart, wit en grijs, en een zo eenvoudig mogelijke vormgeving.

De-Stijl.jpg#asset:290

Ter gelegenheid van het eeuwfeest dit jaar heeft tekenaar Joost Swarte (hij is bekend door zijn stijl van tekenen, de klare lijn, een term die hij zelf heeft bedacht) een prachtig kunstprentenboek voor kinderen samengesteld met de titel: En toen De Stijl. De kern van het boek vormen tien prachtige tekeningen van de ateliers van de belangrijkste leden van De Stijl. Hieronder het atelier van Bart van der Leck (1876-1958).

Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten