De koningin is dood; leve de koning!
Karel de Derde
De koningin is dood; leve de koning! Zo klonk het afgelopen week na het overlijden van Elizabeth II van Engeland. Na een periode van 74 jaar in de wachtkamer als Prince of Wales, bestijgt kroonprins Charles dan eindelijk de Britse troon als Charles III. Ja, Karel de derde, maar wie waren dan die eerste twee Karels. Dat waren natuurlijk Charles I en Charles II.
Beide Karels uit het huis Stuart regeerden in de zeventiende eeuw. Met de eerste Karel liep het niet goed af. Hij had de pech in conflict te raken met het Engelse parlement en vervolgens tijdens een burgeroorlog het onderspit te delven. Hij werd gevangengezet, berecht en op 30 januari 1649 onthoofd. Een traumatische gebeurtenis voor zijn zoon Charles die naar Frankrijk vluchtte en zelfs enige tijd in Den Haag woonde – zijn zus was getrouwd met stadhouder Willem II. In 1660, na de dood van lord-protector Oliver Cromwell, die Engeland had bestuurd na de onthoofding van Charles I, keerde hij terug naar Engeland als koning Charles II. Zijn relaties in Nederland en zijn ballingschap aldaar, verhinderden hem niet twee korte zeeoorlogen met de Republiek uit te vechten, die voor Engeland niet al te glorieus verliepen. In 1667 zeilde een Nederlandse vloot zelfs de Thames op, plunderde de omgeving, vernielde een deel van de Engelse vloot en sleepte het Engelse vlaggenschip “Royal Charles” in triomf mee naar Hellevoetsluis.
Bijschrift schilderij: vertrek van Karel II van het strand van Scheveningen naar Engeland op 2 juni 1660, schilderij van Hendrick de Meijer.