27 10 2017

De Eiffeltoren, wat moet je ermee?

Het is algemeen bekend dat de Eiffeltoren, geopend in 1889, gebouwd is ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van dat jaar (niet geheel toevallig ook het 100e jubileumjaar van de Franse revolutie); de Eiffeltoren zou de monumentale toegang tot de tentoonstelling worden. Oorspronkelijk was het de bedoeling het gevaarte na twintig jaar weer af te breken, en vele Parijzenaars vonden dat helemaal niet erg. Ze vonden het maar een onding. Hij bleef toch staan, onder andere omdat het meer dan 300 meter hoge gevaarte wel handig bleek te zijn als zendmast.

De Eiffeltoren - en wat ermee te doen - leidde tot allerlei extravagante plannen van architecten en andere enthousiastelingen. Zo werd er geopperd de toren in een gigantische boom te transformeren of er een immense sneeuwbal van te maken. In 1936 presenteerde de jurist en politicus André Basdevant een voorstel om twee enorme betonnen autowegen in spiraalvorm te bouwen die toegang gaven tot een immens platform rondom de tweede verdieping waar het restaurant was gevestigd.

eiffeltoren.jpg#asset:334

Een nog mooier plan is al in 1895 geopperd, nota bene door de Nederlandse decorateur Joseph Samson. Kort samengevat wilde hij de Eiffeltoren bekleden met cement in de vorm van een berg, die hij, nogal onbescheiden, alvast Mont Samson doopte. Deze tweetoppige Mont Samson zou moeten worden beplant met bomen en op bergplateaus was plaats voor een dorp, watermolens, wegen en afgronden. Tussen de twee bergtoppen was een hangbrug gepland. Dit alles voorzien van een kunstmatige vulkaan waaruit ’s avonds een prachtige vuurgloed zou schijnen.

Het is jammer dat Samsons plan niet is verwezenlijkt. Toegegeven, de Eiffeltoren is een architectonisch meesterwerk en niet meer weg te denken uit Parijs, maar zo’n immense berg, midden in de lichtstad heeft ook wel wat.

Samson dacht groot in 1895 - hij was toen 44 jaar - maar gedurende zijn verdere leven is hij niet veel verder gekomen dan chef in een tapijtzaak en eigenaar van een stoffeerderij en behangerszaak aan de Ganzenmarkt in Utrecht. Hij overlijdt in 1933.

samson.jpg#asset:332

Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten