16 03 2012

Boontje 100 jaar!

Sommige literatuurliefhebbers bedoelen, als ze het over De Grote Drie van de naoorlogse Nederlandse literatuur hebben, niet Reve, Hermans en Mulisch, maar Reve, Hermans en Boon.

In deze Boekenweek zou de Vlaamse literator Louis Paul Boon (hij schreef ook wel eens onder het pseudoniem Boontje) honderd jaar zijn geworden, ware het niet dat hij al op 10 mei 1979 in zijn woonplaats Erembodegem is overleden, slechts 67 jaar oud.

Terwijl Gerard Reve met De Avonden en Willem Frederik Hermans met De Tranen der Acacia’s hun reputatie vestigden, werkte Boon aan zijn Kapellekensbaan, de in de weergaloze prozastijl van de Vlaamse schrijver geschreven roman over de lotgevallen van het brutale burgermeisje Ondine. Tussen de bedrijven door wordt commentaar gegeven door onvergetelijke figuren als de kantieke schoolmeester, de oude Bultkarkas en Monsieur Colson van tminnesterie.

Louis Paul Boon heeft een rijk oeuvre achtergelaten: realistische romans, historische romans, essays, krantenstukjes en niet te vergeten enkele pornografische juweeltjes, waarvan Mieke Maaikes obscene jeugd misschien wel de bekendste is.

De waardering voor Louis Paul Boon is altijd wisselend geweest, hoewel hij tegenwoordig doorgaans wel als een groot schrijver wordt gezien. Tekenend is het feit dat zijn Kapellekensbaan bij gereed komen door uitgeverij Manteau wordt geweigerd - de uitgever zag er weinig brood in - maar later, na de Engelse vertaling in 1972, wordt voorgedragen voor de Nobelprijs.

Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten