20 08 2012

Beetje warm

Nederlanders hebben wel eens een beetje de neiging te klagen over het weer. En als ze niet klagen dan overdrijven ze weer. Het is twee dagen een beetje warm en de kranten staan bol met ronkende krantenkoppen over hitterecords et cetera.

Goed, toegegeven, zo boven de 30 graden Celsius voelt het wat warmer aan dan normaal en als dat dan twee dagen aanhoudt, nou poeh hé. Het is niet eens een officiële hittegolf.

En dan nu de feiten. Op zondag 19 augustus 2012 werd het in het Limburgse plaatsje Ell 36,7 graden, toch nog een flink stuk onder het record van 23 augustus 1944 toen de thermometer in het Gelderse Warnsveld op 38,6 graden bleef steken. Het moet nog 23 augustus worden, dus wie weet wordt het record dit jaar alsnog verbroken.

Maar waar is het nou echt heet. In vakantielanden rond de Middellandse zee is het doorgaans maandenlang boven de 30 graden. Wie echter benieuwd is naar een plek waar het echt warm is moet maar eens afreizen naar Azizia in Libië waar op 13 september 1922 de hoogste temperatuur (in de schaduw) ooit op deze wereld werd gemeten: 57,8 graden, of naar Furnace Creek (Verenigde Staten) in Death Valley met een hoogste temperatuur van 56,7 graden (gemeten op 13 juli 1913). Dit zijn natuurlijk uitschieters. Wie het hele jaar door van hoge temperaturen wil genieten kan terecht in Dakol in Ethiopië waar de gemiddelde temperatuur over het hele jaar ongeveer 34,4 graden bedraagt.

Kijk, dat noemen we nou een echte hittegolf.

Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten