09 07 2020

4 kleine communistjes…

Behalve van het (laten) vermoorden van miljoenen van zijn landgenoten, hield de besnorde Sovjet-dictator Stalin ook van het bekende aftelrijmpje 10 kleine indiaantjes uit 1868. Hij speelde het met veel van zijn communistische partijgenoten. Op bijgaand vierluik een 4-personen variant. Op de eerste foto uit 1926 zien we van links naar rechts de gezworen kameraden Nikolai Antipov, Stalin, Sergei Kirov en Nikolai Shvernik. Stalin hield niet zo van concurrentie en één voor één ruimden zijn collega-partijgenoten het veld, meestal met een kogel in het achterhoofd als afscheidscadeau.

Vervolgens werden de oude kameraden zorgvuldig uit de historie verwijderd. Nikolai Antipov was slachtoffer van de grote zuivering die in 1934 was begonnen. Antipov kreeg in juli 1938 de kogel. Waarom Shvernik van de foto moest verdwijnen is niet helemaal duidelijk. Hij was een trouwe volgeling van Stalin, en al was dat geen garantie om aan de zuiveringen te ontkomen, wist hij te overleven. Vermoedelijk duldde de grote leider Stalin geen persoon naast zich die officieel staatshoofd was van de Sovjet-Unie, terwijl Staling zelf slecht secretaris-generaal van de communistische partij was.

Aanleiding van de grote zuivering was de moord op 1 december 1934 op de (naar de zin van Stalin iets te) populaire partijman Kirov, hoogstwaarschijnlijk op bevel van Stalin zelf.  Kirov werd na zijn dood als een held vereerd en werd daarom op deze foto het langst geduld naast Stalin. De staatsretoucheerders hadden er maar een hoop werk aan.

Afbeelding1_200709_154149.png#asset:486

Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten