22 09 2016

25 jaar Oetzi

Het is deze maand 25 jaar geleden dat een stel Duitse toeristen in de Italiaanse Ötztaler Alpen op een steenworp afstand van de grens met Oostenrijk een bevroren lijk vonden. Het bleek een ongeveer 46-jarige rijkelijk getatoeëerde man te zijn die ruim 5.000 jaar eerder was overleden, vermoedelijk als gevolg van verwondingen door een pijl en een klap op zijn hoofd met een steen.

Oetzi, zoals de prehistorische man werd genoemd, die leefde nog voordat Stonehenge en de piramiden van Gizeh werden gebouwd, is tegenwoordig te bewonderen in het Zuid-Tiroler Archeologiemuseum in Bozen (Bolzano) in Italië, waar jaarlijks 260.000 bezoekers hem komen bewonderen.

Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar Oetzi zelf, de kleding die hij droeg en de spullen die hij bij zich had, waaronder een bijzondere, koperen bijl. Hij was verder bewapend met pijl en boog en een dolk en warm gekleed. Zo droeg hij een muts van berenbont, een cape en schoenen.

oetzi.jpg#asset:207

DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat hij een typische vertegenwoordiger is van de volkeren die in deze periode Europa bewoonden, voor de komst van de Indo-Europeanen. Zo zou hij donker haar en bruine ogen hebben gehad en een lengte van ongeveer 1,60 meter. De bewoners van Corsica en Sardinië komen genetisch gezien nog het dichtst bij hem in de buurt.

Gezien de opwarming van de aarde is het niet ondenkbaar dat er meer van dit soort prehistorische mummies uit het ijs tevoorschijn komen. Zo is er, niet ver van de vindplaats van Oetzi, al een sneeuwschoen gevonden die mogelijk 500 jaar ouder is dan Oetzi. Wellicht duikt de drager ervan nog eens op vanonder een smeltende gletsjer.

Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten