28 10 2011

Einde van de wereld wederom uitgesteld

Op 21 oktober jongsleden was het zover. Volgens de Amerikaan Harold Camping zo op die datum de aarde vergaan in een apocalyps van vuur een aardbevingen die een maand of vijf zouden aanhouden. Zoals we nu allemaal weten is 21 oktober zonder noemenswaardige rampen voorbij gegaan.

Nu had de Amerikaanse profeet de datum van de ondergang van de wereld al een paar keer bijgesteld - eerder zou de wereld vergaan op 21 mei 1988, 6 september 1994 en 21 mei 2011 - dus helemaal geloofwaardig waren zijn voorspellingen, die hij uit de bijbel had gedestilleerd, al niet meer. Het geloof in de ondergang van de wereld is niet nieuw en niet alleen voorbehouden aan de westerse wereld. In vele culturen, vroeger en nu, zijn er personen en bewegingen die beweren dat het einde van de aarde nabij is, inclusief berekeningen van het exacte tijdstip.

De volgende keer dat de ondergang van de aarde op de agenda staat is 21 december 2012, een datum die zijn oorsprong vindt in de oude Mayakalender die ongekend nauwkeurig is en rept over het einde van het vierde tijdperk, oftewel 21 december 2012. Zoveel mensen hechten waarde aan deze berekening dat er sprake is van een echt 2012-fenomeen - er is zelfs al een film over gemaakt. Voor diegenen die een beetje angstig zijn geworden van dit verhaal; aardwetenschapper Andreas Fuls beweert dat het 2012-fenomeen op een foute berekening stoelt. De echte datum moet zijn: 21 december 2220. Voor de eerstvolgende generaties is er dus voorlopig nog niets om bang voor te zijn.

Deel dit bericht
Lees ook onderstaande berichten